Do it yourself: Outdoorkussens maken van stof

Je kan onwijs veel met stof! Maar wat is nou makkelijk en leuk om zelf te doen? In onze terugkerende inspiratiepost ‘Wat kan je allemaal met stof?’ geven we iedere maand een nieuwe tutorial. Deze keer gaan we outdoorkussens maken van stof!

Buiten genieten met weerbestendige kussens

Lekker buiten genieten is fijner met comfortabele outdoorkussens! En het geeft nog meer voldoening als je die kussens zelf hebt gemaakt. Geef je eigen draai aan je kussenhoezen door ze zelf te naaien: beter voor je portemonnee en voor het milieu! In deze tutorial leggen we je in eenvoudige stappen uit wat je moet doen om weerbestendige kussenhoezen te maken. Ideaal voor in de tuin of bijvoorbeeld op de boot!

De mooiste stoffen voor je tuinkussens

Om te beginnen heb je natuurlijk geschikte stof nodig. In de webshop van De Groot Stoffen hebben we heel veel keus voor je op het gebied van outdoorstoffen. Deze stoffen zijn stevig, verkleuren niet snel en kunnen tegen een regenbui.

We hebben verschillende varianten van outdoorstoffen, allemaal waterafstotend waarbij het water bij een buitje vrij lang op het kussen blijft liggen. Alle soorten zijn tevens weerbestendig, dat wil zeggen dat de stof tegen een langere periode van vocht kan. Het ‘weer’ trekt er niet in. Allicante is een fijngeweven en meest soepele stof, verkrijgbaar in diverse soorten strepen, een paar gemeleerde kleuren en veel effen kleuren. Soleil is minder uitgesproken van kleur en een tikje gemeleerd, iets dikker en sterker dan Allicante. Dralonprint is nog dichter geweven en staat bekend om de kleurrijke en sfeervolle patronen.
Als waterafstotende stoffen nat zijn, moet je niet gaan wrijven en het niet te lang nat laten. Dan kan de vulling van de kussens namelijk alsnog nat worden en dat willen we natuurlijk niet!

Navigeer hier naar de verschillende outdoorstoffen:

Allicante Florida Soleil Dralonprint

In 4 stappen stoffeer je jouw outdoorkussen

Tijd om aan de slag te gaan! We gaan een eenvoudige weerbestendige kussenhoes maken. Voor deze klus heb je kussenvulling, je gekozen stof, een potlood, een schaar, spelden, garen en een naaimachine nodig.

  1. Om te beginnen meet je het formaat van je kussenvulling op. Denk aan de lengte, breedte en dikte. Tel er daarna aan alle kanten een paar centimeter bij op. Deze ruimte heb je nodig om straks de randen te naaien. Voor beide zijdes van het kussen knip je nu een lap stof op maat.
  2. Ons outdoorkussen maken we niet helemaal als een kussensloop, maar maken we rondom dicht. Wassen is immers niet nodig, want de stof neemt geen vuil op en vlekken haal je met een sopje zo weer weg. Leg de twee stukken stof daarom met de mooie kanten tegen elkaar en speld de randen aan drie zijden vast. Eén zijde laten we open. Via deze zijde kan de kussenvulling er straks in, waarbij je de ‘kussensloop’ dan binnenstebuiten keert om de mooie kanten weer te zien.
  3. Nu gaan we naaien! Gebruik synthetisch naaigaren en een gewone naald 70. Naai langs de spelden, doe één naad tegelijk en gebruik niet te grote steeklengte. Klaar met naaien? Wrijf de naden open, bij voorkeur de naden niet heet open strijken. Knip de overgebleven randen af tot een halve centimeter en maak inkepingen in de hoekjes. Hierdoor komen de randen mooi plat te liggen en krijg je rechte hoeken.
  4. Nu hebben we nog één zijde open. Sla de naadtoegiften naar binnen en speldt de naad vast. Naai zo dicht mogelijk langs de rand om de naad te sluiten. Daarna is je outdoorkussen klaar voor gebruik!

Een greep uit onze populaire outdoorstoffen!

Inspireer ons en krijg leuke kortingen

Er zijn natuurlijk nog vele andere mogelijkheden voor het stofferen van outdoorkussens. Heb jij een handige techniek? Laat het ons weten. We blijven graag leren én inspireren dus alle tips zijn welkom!

Heb je jouw outdoorkussen gestoffeerd met een van de outdoorstoffen uit ons assortiment en ben je trots op het eindresultaat? Deel het met ons! Onder de inzendingen verloten we een kortingsbon voor je volgende bestelling!

Deel jouw ontwerp op onze Facebook pagina