Do it yourself: Het opnieuw bekleden van een stoel

Je kan onwijs veel met stof! Maar wat is er leuk en gemakkelijk om zelf te doen? In onze terugkerende inspiratiepost ‘Wat kan je allemaal met stof?’ geven we iedere maand een nieuwe tutorial. Deze keer gaan we een stoel opnieuw bekleden!

Geef je oude stoel een lekkere opfrisbeurt

Het is hoog tijd om die oude, afgedankte stoel een nieuw leven te geven! Het opknappen van een oude stoel heeft namelijk alleen maar voordelen. Het is goedkoper dan een nieuwe stoel, het is leuk om te doen, het is beter voor het milieu en je hebt straks een uniek meubel in je kamer!

In deze tutorial leggen we je in eenvoudige stappen uit wat je moet doen om het zitvlak van een stoel opnieuw te bekleden. Heb je geen geschikte stoel in huis? Kijk dan eens bij een kringloopwinkel, daar staan vaak leuke opknappers voor aantrekkelijke prijzen!

De mooiste stoffen voor je stoel

We gaan je oude stoel omtoveren tot het nieuwe pronkstuk van je huis. Hiervoor hebben we als eerste natuurlijk een mooie stof nodig! In onze webshop is de keuze gelukkig reuze. Bij De Groot Stoffen bieden we je tal van opties op het gebied van meubelstoffen.

Let bij het kiezen van een stof voor meubelbekleding altijd even op de zogenaamde Martindale-factor. Dat is een getal dat aangeeft hoe slijtvast een bepaalde stof is. Onze primaire meubelstoffen hebben een Martindale variërend van 30.000 tot 150.000 toeren en zijn daarmee zeer sterk!

In 3 stappen bekleed je jouw stoel

Tijd om de handen uit de mouwen te steken! We gaan het zitvlak van een oude eetkamerstoel opnieuw stofferen om het weer helemaal als nieuw te maken. Voor deze klus heb je een oude stoel, je gekozen stof, een potlood, een schaar en een nietjespistool nodig. Je gaat als volgt te werk:

  1. Allereerst haal je het zitvlak los. Bij de meeste oude eetkamerstoelen kun je het zitgedeelte er zo afhalen. Vervolgens heb je twee opties: je kunt de oude stof eraf halen of er juist omheen laten zitten. Dat maakt niet zoveel uit.
  2. Knip nu de nieuwe stof. Doe dit iets ruimer dan nodig is. Het geeft je meer ruimte om te bekleden en een randje afknippen kan altijd nog. Maak de lap stof nu aan één kant vast aan de onderkant van het zitvlak, met behulp van het nietjespistool.
  3. Nu is de tegenovergestelde kant aan de beurt. Trek met voldoende spanning aan de meubelstof en zet het weer vast met nietjes. Ga zo door aan de andere zijden en vouw tenslotte de hoeken netjes plat. Die zet je ook weer vast met nietjes aan de onderkant. En klaar is je nieuwe stoel!

Bekijk direct een greep uit onze meubelstoffen!

-15%

Decoratiestoffen

Shogun Fuchsia

5.02
-15%

Decoratiestoffen

Mina Fuchsia

5.02
-15%

Decoratiestoffen

Mina Turquoise

5.02
-15%

Decoratiestoffen

Catamini Bleu

5.02

Decoratiestoffen

Adele Nuit

5.90

Decoratiestoffen

Adele Nude

5.90

Decoratiestoffen

Kuba Gold

5.90

Inspireer ons en krijg leuke kortingen

Er zijn natuurlijk nog vele andere mogelijkheden voor het stofferen van een oude stoel. Heb jij een handige techniek? Laat het ons weten. We blijven graag leren én inspireren dus alle tips zijn welkom!

Heb je jouw stoel opnieuw gestoffeerd met een van de meubelstoffen uit ons assortiment en ben je trots op het eindresultaat? Deel het met ons! Onder de inzendingen verloten we een kortingsbon voor je volgende bestelling!

Deel jouw ontwerp op onze Facebook pagina