Velvet stof

Resultaat 1–18 van de 249 resultaten wordt getoond

SPAARSYSTEEM: Als u bij ons stoffen koopt spaart u punten die u kunt verzilveren voor korting. Voor elke Euro die u uitgeeft spaart u 2 punten! Heeft u nog geen account? Maak er dan eerst een aan.

Velvet stof

Houd je van warm, zacht en romantisch? Dan zit je altijd goed met een velvet. Bij De Groot Stoffen kun je veel soorten velvet stof kopen die perfect te gebruiken zijn als gordijnstoffen, meubelstoffen of decoratiestoffen.

Hoe herken je een velvet stof?

Voordat je velvet stof gaat kopen, moet je weten waarop je moet letten. Velvet is een stofsoort, waarbij kleine lusjes worden geweven en die lusjes worden doorgesneden. Als de lussen worden doorgesneden, ontstaan korte haartjes. Van oorsprong werd deze weeftechniek gebruikt bij zijde, daarna ook vaak bij katoen. Door die doorgesneden kleine lusjes ontstaat aan de bovenkant een zachte, glanzende stof van korte opstaande pluizige pooltjes. Met de poolhoogte wordt de hoogte van de lusjes of haartjes bedoeld. Door beweging van de stof verandert de lichtinval ten opzichte van de vleug, waardoor een prachtige kleurdynamiek ontstaat.

De stof hoeft niet altijd geweven te zijn, maar kan ook gebreid zijn. De gebreide soort is flexibeler, terwijl de geweven soort vaak zwaarder is. De stof wordt extra zacht als de poollussen geruwd worden, maar dan is de stof ook minder glanzend.

Vleug, iets om rekening mee te houden?

Ja, zeker! Er is verschil tussen de ene velvet en de andere. Bij de ene soort ontstaat er meer kleurdynamiek dan bij de andere. Erger je je daaraan, of vind je dat juist wel levendig, wel belangrijk om te weten voordat je velvet stof gaat kopen. Qua vleug zijn er twee soorten: streekvelvet en staand velvet. Staand heeft, zoals het woord zegt, haartjes die rechtop staan. Bij rechtopstaande haartje is het vleugeffect minder. De haartjes bij streekvelvet liggen in één richting (dat is de vleug). Door die vleug ontstaat verschil in kleurdiepte. Bij rechtopstaande haartjes is de kleur het meest intensief, bij liggende haartjes is de kleur wat matter en lichter.

Vroeger werden velvet gordijnen altijd met de vleug naar beneden gemaakt, zodat het stof niet in de gordijnen bleef hangen. Aangezien we tegenwoordig stofzuigers hebben, kiezen we ervoor om de kleur wat intensiever te laten overkomen en hangen we de velvet gordijnen met de vleug omhoog. Tegenwoordig zie je ook veel velvet printstoffen, waarbij de printrichting zo gemaakt is dat je de stof met de vleug omhoog móet hangen, anders staat de print ondersteboven.

Bij velvet gordijnstoffen profiteer je maximaal van de kleurdynamiek, maar ook als je de stof gebruikt als decoratiestof kun je optimaal gebruik maken van de licht/donker kleurschakeringen. Door de kleurdynamiek lijkt de kleur vaak anders als je de vleug omdraait. Als je een effen velvet stof gaat kopen is het goed om de stof eens om te draaien om het verschil in kleur te zien. En natuurlijk bij het verwerken altijd in dezelfde vleugrichting blijven werken!

Velvet meubelstof kopen

Welke velvet stoffen kun je gebruiken als meubelstof?

Velours Stof kopen voor gordijnen of bekleding

Je moet weten dat meubelstoffen sterker zijn dan de meeste andere interieurstoffen en hebben dan ook een hogere belastbaarheid. De slijtvastheid van een stof wordt gemeten in Martindale. Bij een Martindale tussen 10.000 en 30.000 toeren is de velvet stof al geschikt als stof voor bekleding. Bij intensief gebruik, denk bijvoorbeeld aan springende kinderen op de bank, raden we een meubelstof aan met een hogere slijtvastheid. Om het je gemakkelijk te maken hebben we per kwaliteit aangegeven of deze geschikt is als meubelstof of niet. Maar je kunt ook gewoon filteren op velvet meubelstoffen!

Velvet gordijnstof kopen

Een gordijnstof moet mooi hangen! Een te stugge stof staat, die hangt niet. Ook moet een plooi mooi vallen. Niet alle velvet stoffen zijn daardoor geschikt als gordijnstof. Een stof met een verstevigde backing is te stug en staat meer dan dat ze hangt. Of de stof is dermate strak geweven en met een dusdanig hoge pool, dat de plooi niet goed valt, ook ongeschikt. Om het je gemakkelijk te maken hebben we per kwaliteit aangegeven of deze geschikt is als gordijnstof of niet. Maar je kunt ook gewoon filteren op velvet gordijnstoffen!

Zo aaibaar!

Velvet stoffen voelen zo heerlijk zacht, je blijft aaien. Daarom maakt men er ook zo graag sierkussens van. Het is nu helemaal de trend om velvet in je interieur te verwerken. Was je niet van plan het groots aan te pakken met nieuwe gordijnen of durf je het niet aan om zelf die stoel te bekleden, dan maak je heel eenvoudig zelf de mooiste velvet kussens. Ben je niet zo handig met de naaimachine, dan weet ons naaiatelier er ook wel raad mee. Je hoeft maar een meter velvet stof te kopen om drie kussens te maken!

Of wat te denken van wanddecoratie? Gewoon strak opgespannen op schildersdoek, spijker in de muur en klaar! De digitale velvetprints met de Hollandse Meesters lenen zich daar uitstekend voor. Bijpassend kussentje op de bank en het is helemaal af.

Hoeveel velvet stof heb je nodig?

Ga je velvet stof kopen voor gordijnen of meubels, meet dan eerst de maat en bereken daarna de benodigde hoeveelheid, rekening houdend met eventuele rapporthoogte. Zie veelgestelde vragen hoe je de maat voor gordijnen moet meten. Bij de meubelstoffen staan afbeeldingen van diverse soorten stoelen en banken die een indicatie geven van benodigde hoeveelheid.

Wanneer je later extra stof wilt kopen dan is het goed om te weten dat je deze kunt nabestellen zolang de fabriek deze levert, maar houd er rekening mee dat lichte kleurafwijkingen per rol altijd mogelijk zijn. Weet je niet hoeveel velvet stof je moet kopen? wij kunnen je helpen met de berekening, neem daarvoor vrijblijvend contact op.