Velvet stoffen

Houdt je van warm, zacht en romantisch? Dan zit je altijd goed met een velvet interieurstof. Bij De Groot Stoffen hebben we een groot assortiment velvet stoffen die perfect te gebruiken zijn als gordijnstoffen, meubelstoffen of decoratiestoffen.

Bekijk ons assortiment Velvet stoffen:

Velvet gordijnstoffen Velvet meubelstoffen Velvet decoratiestoffen

Velvet, velours of fluweel, wat is nu eigenlijk het verschil?

Fluweel (Nederlandse benaming) of velvet (Engelse benaming) is een stofsoort, waarbij kleine lusjes worden geweven. Van oorsprong werd deze weeftechniek gebruikt bij zijde, daarna ook vaak bij katoen. Door die kleine lusjes ontstaat aan de bovenkant een zachte, glanzende stof van korte opstaande pluizige pooltjes. Als de lussen worden doorgesneden, ontstaan korte haartjes. Met de hoogte van de pool wordt de hoogte van de lusjes of haartjes bedoeld. Door beweging van de stof verandert de lichtinval ten opzichte van de vleug, waardoor een prachtige kleurdynamiek ontstaat. De weeftechniek komt oorspronkelijk uit Azië, en kwam rond 1400 naar Europa. Vooral in Italië en in Brugge waren veel fluweelwevers en het was vooral een stof voor de rijken. Je vraagt je af waarom we het altijd over Italiaanse velvet stoffen hebben, waarom niet over Belgisch fluweel?

Velours is het Franse woord voor fluweel, maar is vaak zwaarder, iets minder glanzend en hoeft niet altijd geweven te zijn, maar kan ook gebreid zijn. De velours techniek werd iets later dan 1400 in Frankrijk uitgevonden. Het is een gesneden variant van fluweel en is heel zacht door het lossnijden, trekken of ruwen van de poollussen. Door dat ruwen is de stof iets minder glanzend dan fluweel. Velours kán geweven zijn (met een iets andere techniek dan fluweel), maar is vaker gebreid. In gebreide vorm is de stof flexibeler. Velours is vaak zwaarder van gewicht dan fluweel en wordt dan ook voornamelijk gebruikt als gordijnstof of meubelstof en minder als kledingstof.

Vleug, iets om rekening mee te houden?

Ja, zeker! Er is verschil tussen de ene velours of velvet en de andere. Bij de ene soort ontstaat er meer kleurdynamiek dan bij de andere. Erger je je daaraan, of vind je dat juist wel levendig? Er zijn twee soorten velours: streekvelours en staand velours. Staand heeft, zoals het woord zegt, haartjes die rechtop staan. Bij rechtopstaande haartje is het vleugeffect minder. De haartjes bij streekvelours liggen in één richting (dat is de vleug). Door die vleug ontstaat verschil in kleurdiepte. Bij rechtopstaande haartjes is de kleur het meest intensief, bij liggende haartjes is de kleur wat matter en lichter.

Vroeger werden velours gordijnen altijd met de vleug naar beneden gemaakt, zodat het stof niet in de gordijnen bleef hangen. Aangezien we tegenwoordig stofzuigers hebben, kiezen we ervoor om de kleur wat intensiever te laten overkomen en hangen we de velours gordijn stoffen met de vleug omhoog. Tegenwoordig zie je ook veel velvet printstoffen, waarbij de printrichting zo gemaakt is dat je de velvet gordijnstof met de vleug omhoog moet hangen, anders staat de print ondersteboven.

Bij fluweel of velvet gordijnstoffen profiteer je maximaal van de kleurdynamiek, maar ook als je hem gebruikt als decoratiestof kun je optimaal gebruik maken van de licht/donker kleurschakeringen. Door de kleurdynamiek lijkt een velvet stof vaak heel anders van kleur als je de vleug omdraait.

Je wilt velvet meubelstoffen kopen, maar welke is geschikt?

Welke van onze velvet en velours stoffen kun je gebruiken als meubelstof?

Velvet Stoffen

Je moet weten dat meubelstoffen sterker zijn dan de meeste andere interieurstoffen en hebben dan ook een hogere belastbaarheid. De slijtvastheid van een stof wordt gemeten in Martindale. Bij een Martindale tussen 10.000 en 30.000 toeren is de stof al geschikt als stof voor bekleding. Bij intensief gebruik, denk bijvoorbeeld aan springende kinderen op de bank, raden we een meubelstof aan met een hogere slijtvastheid. Bij onze meubelstoffen staat de Martindale vermeld. We hebben voor u al een selectie gemaakt van geschikte velvet meubelstoffen.

Zoek je velvet gordijnstoffen?

Een gordijnstof moet mooi hangen! Een te stugge stof staat, die hangt niet. Ook moet een plooi mooi vallen. Niet alle velvet stoffen zijn daardoor geschikte gordijnstoffen. Zo zijn er stoffen met een verstevigde backing, die zijn te stug, staan meer dan dat ze hangen. Of de stof is dermate strak geweven en met een dusdanig hoge pool, dat de plooi niet goed valt, ook ongeschikt. Om het je gemakkelijk te maken hebben we per kwaliteit aangegeven of deze geschikt is als gordijnstof of niet. Maar je kunt ook gewoon filteren op velvet gordijnstoffen!

Welke structuur heeft een velvet stof?

Velvet stof voelt zo heerlijk zacht, je blijft aaien. Daarom maakt men er ook zo vaak sierkussens van. Het is nu helemaal de trend om velvet in uw interieur te verwerken. Was je niet van plan het groots aan te pakken met nieuwe gordijnen of durf je het niet aan om zelf die stoel te bekleden, dan maak je heel eenvoudig zelf de mooiste velvet kussens. Ben je niet zo handig met de naaimachine, dan weet ons naaiatelier er ook wel raad mee.

Of wat te denken van wanddecoratie? Gewoon strak opgespannen op schildersdoek, spijker in de muur en klaar! De digitale velvet prints met de Hollandse Meesters lenen zich daar uitstekend voor. Bijpassend kussentje op de bank en het is helemaal af.

Hoeveel velvet stof heb je nodig?

Ga je velvet stof kopen voor gordijnen of meubels, meet dan eerst de maat en bereken daarna de benodigde hoeveelheid stof, rekening houdend met eventuele rapporthoogte. Zie veelgestelde vragen hoe je de maat voor gordijnen moet meten. Bij de velvet meubelstoffen staan afbeeldingen van diverse soorten stoelen en banken die een indicatie geven van benodigde hoeveelheid.

Indien je later besluit nog meer meubels te stofferen met deze stof, of je wilt gordijnen van dezelfde kwaliteit, dan is het goed om te weten dat je deze stof kunt nabestellen zolang de fabriek de stof levert, maar houd er rekening mee dat lichte kleurafwijking per rol altijd mogelijk zijn. Wij kunnen je helpen met de berekening, neem daarvoor vrijblijvend contact op.