Paneelstof gebruiken om je muur op te fleuren: zo doe je dat

stofpaneel Lolipop en Rhiana voorbeelden

Hoe maak je een muur eenvoudig en voor weinig geld weer fraai om naar te kijken? Met een wandkleed van paneelstof! Heb je een muur met lelijke gaten en beschadigingen of wil je iets nieuws op de muur? Met onze paneelstoffen maak je in vier stappen de leukste wandkleden. Het enige wat je nodig hebt is een schaar, naaimachine, strijkijzer, een paar stokken, twee spijkers én een hamer.

 

Paneelstof | De Groot Stoffen

 

Stappenplan voor het bekleden van je muur met paneelstof

 

Stap 1: maak het doek recht
De eerste stap is om het doek met paneelstof exact recht maken aan de bovenzijde en aan de onderzijde. Dat doe je door een horizontale draad te trekken. Zelf doen wij dit door steeds de bovenste horizontale draad eruit te trekken. Dit doen we net zolang totdat de bovenste horizontale draad helemaal van zijkant naar zijkant doorloopt. Deze rafels hebben wij vervolgens afgeknipt. Je kunt ervoor kiezen om de rand af te locken, om deze te zigzaggen of je naait er aan de achterkant een band tegenaan.

Stap 2: omslaan van de stof
Sla de zelfkant aan de zijkanten om naar achteren, stik deze vast en strijk mooi plat.

Stap 3: tunnels maken aan de bovenzijde
De derde stap is het maken van tunnels aan de bovenzijde en onderzijde waar je een stok doorheen haalt. Ook hier strijk je het stiksel plat.

Stap 4: tijd om de paneelstof op te hangen
Ophangen maar! Sla twee spijkers op gelijke hoogte in de muur, ver genoeg uit elkaar om de stok te dragen. Leg daarna de stok op de spijkers. Zie het resultaat op plaatje 1. Hierbij hebben we een saaie werk kamer een sfeervolle uitstraling gegeven. Het meest simpele is een kleine tunnel boven en onder waar je een bamboestok doorheen haalt. Wil je wat meer gewicht aan de onderkant? Maak dan de tunnel iets breder zodat er een bezemsteel doorheen past.

 

Extra tips zodat je aan de slag kunt met paneelstof

 

Als je de optimale lengte wilt gebruiken, maak dan van andere stof een tunnel. Bij het voorbeeld op het eerste plaatje is de tunnel aan de onderzijde breder, zodat er een bezemsteel doorheen past. Om te zorgen dat de poten van de olifant en de flamingo niet aan de achterkant komen, hebben we van wit imitatieleer een brede strook bevestigd aan de onderzijde van het doek en dat vervolgens omgeslagen. 

Deze imitatieleren bovenrand hebben we vast gestikt op het doek. Het resultaat: een brede tunnel zonder dat de poten van de olifant aan de achterkant zitten (zie plaatje 2). Aan de bovenkant hebben we een kleine tunnel gemaakt, dit aan de achterzijde afgewerkt met wit band en daar een gordijnroede doorheen gehaald (zie plaatje 3). Het geheel rust op 2 spijkers in de muur, dus een boormachine is er niet eens aan te pas gekomen.

 

Paneelstof | De Groot Stoffen

Bij De Groot Stoffen vind je de mooiste paneelstoffen!

Je kunt ook de stokken langer te maken dan de breedte van het doek, zodat deze aan weerskanten uitsteken. De bovenste stok kun je dan op decoratieve haken leggen of hangen in lederen lussen die je aan de muur bevestigt! Met de paneelstoffen uit onze collectie kun je dit gemakkelijk doen. Je hebt keuze uit verschillende kleuren en prints. Denk eens aan een exotisch beeld met olifanten en flamingo’s  aan je muur, een botanische tuin met kleurrijke vogels of een rustgevend bos! Kies een paneelstof die past bij jouw smaak.

Bekijk de collectie!