Fluweel

Resultaat 1–18 van de 249 resultaten wordt getoond

SPAARSYSTEEM: Als u bij ons stoffen koopt spaart u punten die u kunt verzilveren voor korting. Voor elke Euro die u uitgeeft spaart u 2 punten! Heeft u nog geen account? Maak er dan eerst een aan.

Wil je fluweel stof kopen voor in je interieur? Dan zit je goed bij De Groot Stoffen. Wij hebben diverse kwaliteiten voor stoelen, voor gordijnen, voor kussens en voor wanddecoratie, maar wat is nu eigenlijk een velvet?

Fluweel is een stofsoort, waarbij kleine lusjes worden geweven en die lusjes worden doorgesneden. Als de lussen worden doorgesneden, ontstaan korte haartjes. Van oorsprong werd deze weeftechniek gebruikt bij zijde, daarna ook vaak bij katoen. Door die doorgesneden kleine lusjes ontstaat aan de bovenkant een zachte, glanzende stof van korte opstaande pluizige pooltjes. Met de poolhoogte wordt de hoogte van de lusjes of haartjes bedoeld. Door beweging van de stof verandert de lichtinval ten opzichte van de vleug, waardoor een prachtige kleurdynamiek ontstaat.

Fluweel hoeft niet altijd geweven te zijn, maar kan ook gebreid zijn. De gebreide soort is flexibeler, terwijl de geweven soort vaak zwaarder is. De stof wordt extra zacht als de poollussen geruwd worden, maar dan is de stof ook minder glanzend.

De pool van fluweel kan staan of liggen. Bij een staande pool staan de haartjes rechtop, bij een liggende pool liggen de haartjes in één richting (dat is de vleug). Door die vleug ontstaat verschil in kleurdiepte. Bij rechtopstaande haartjes is de kleur het meest intensief, bij liggende haartjes is de kleur wat matter en lichter. Dit is wel iets om rekening mee te houden als je fluweel stof gaat kopen.

Vroeger werden gordijnen altijd met de vleug naar beneden gemaakt, zodat het stof niet in de gordijnen bleef hangen. Aangezien we tegenwoordig stofzuigers hebben, kiezen we ervoor om de kleur wat intensiever te laten overkomen en hangen we de gordijnen tegen de vleug in (vleug naar boven). In de huidige interieurtrend zie je ook veel fluweel printstoffen, waarbij de printrichting zo gemaakt is dat je de gordijnstof tegen de vleur in moet hangen, anders staat de print ondersteboven.

Gebruik je fluweel als gordijnstof dan profiteer je maximaal van de kleurdynamiek, maar ook bij gebruik als decoratiestof kun je optimaal gebruik maken van de licht/donker kleurschakeringen.