Alle velvet/velours/fluweel

Resultaat 1–18 van de 245 resultaten wordt getoond

Decoratiestoffen

Velvet Printstof 019

25.00

Decoratiestoffen

Umbrie Donkergroen

10.00

Decoratiestoffen

Umbrie Petrol

10.00

Decoratiestoffen

Umbrie Okergeel

10.00

Decoratiestoffen

Umbrie Zwart

10.00

Decoratiestoffen

Umbrie Groen

10.00

Decoratiestoffen

Umbrie Donkergrijs

10.00

Decoratiestoffen

Velvet Printstof 021

15.99

Decoratiestoffen

Velvet Printstof 003

25.00
Uitverkocht

Decoratiestoffen

Velvet Printstof 025

15.99

Decoratiestoffen

Umbrie Beige

10.00

Decoratiestoffen

Umbrie Groengrijs

10.00

Decoratiestoffen

Umbrie Blauw

10.00

Decoratiestoffen

Umbrie Rood

10.00

Decoratiestoffen

Velvet Printstof 013

25.00

Decoratiestoffen

Umbrie Taupe

10.00
12.99

Decoratiestoffen

Velvet Printstof 023

15.99

Volgt u de interieurtrend 2020: WARM, ROND, ZACHT en ROMANTISCH? Dan zit u altijd goed met een velvet/velours/fluweel interieurstof. Bij De Groot Stoffen hebben we een groot assortiment velvet/velours/fluweel stoffen, te gebruiken als gordijnstof, meubelstof of decoratiestof.

In de interieurtrend 2020 ziet u veel velvet/velours/fluweel meubelstof, gordijnstof en decoratiestof terugkomen, maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Fluweel (Nederlandse benaming) of velvet (Engelse benaming) is een stofsoort, waarbij kleine lusjes worden geweven. Van oorsprong werd deze weeftechniek gebruikt bij zijde, daarna ook vaak bij katoen.  Door die kleine lusjes ontstaat aan de bovenkant een zachte, glanzende stof van korte opstaande pluizige pooltjes. Eventueel worden de lusjes doorgesneden, waardoor korte haartjes ontstaan. Met de hoogte van de pool, wordt dan ook de hoogte van de lusjes of haartjes bedoeld. Door beweging van de stof verandert de lichtval ten opzichte van de vleug, waardoor een prachtige kleurdynamiek ontstaat. De weeftechniek komt oorspronkelijk uit Azië (natuurlijk), en kwam rond 1400 naar Europa. Vooral in Italië en in Brugge waren veel fluweelwevers en het was vooral een stof voor de rijken. Je vraagt je af waarom we het altijd over Italiaanse velvets hebben, waarom niet over Belgisch fluweel?

Velours is het Franse woord voor fluweel, maar is vaak zwaarder, iets minder glanzend en hoeft niet altijd geweven te zijn, maar kan ook gebreid zijn. De velours techniek werd iets later dan 1400 in Frankrijk uitgevonden. Het is een gesneden variant van fluweel en is heel zacht door het lossnijden, trekken of ruwen van de poollussen. Door dat laatste is de stof iets minder glanzend dan fluweel. Velours kán geweven zijn (met een iets andere techniek dan fluweel), maar is vaker gebreid. In gebreide vorm is de stof flexibeler. Velours is vaak zwaarder van gewicht dan fluweel en wordt dan ook voornamelijk gebruikt als gordijnstof of meubelstof en minder als kledingstof.

Er zijn twee soorten velours: streekvelours en staand velours. Staand heeft, zoals het woord zegt, een haardek dat rechtop staat. Het haardek bij streekvelours ligt in één richting (dat is de vleug). Door die vleug ontstaat verschil in kleurdiepte. Bij rechtopstaande haartjes is de kleur het meest intensief, bij liggende haartjes is de kleur wat matter en lichter.

Vroeger werden velours gordijnen altijd met de vleug naar beneden gemaakt, zodat het stof niet in de gordijnen bleef hangen. Aangezien we tegenwoordig stofzuigers hebben, kiezen we ervoor om de kleur wat intensiever te laten overkomen en hangen we de velours gordijnen tegen de vleug in (vleug naar boven). In de huidige interieurtrend zie je ook veel velvet printstoffen, waarbij de printrichting zo gemaakt is dat je de gordijnstof tegen de vleur in moet hangen, anders staat de print ondersteboven.

Gebruikt u velvet/velours/fluweel als gordijnstof dan profiteert u maximaal van de kleurdynamiek, maar ook bij gebruik als decoratiestof kunt u optimaal gebruik maken van de licht/donker kleurschakeringen.