Doe het zelf: een tafelloper maken zonder naaimachine

Als je houdt van creatief bezig zijn met stof op een leuke en makkelijke manier, dan is een tafelloper maken een leuk doe-het-zelf project voor jou. Van ons zware kanvasdoek kun je de meest fantastische tafellopers maken en dat zonder naaimachine. Het enige wat je nodig hebt voor dit project is een schaar en een pincet! Kanvasstof hoef je namelijk niet af te werken, want aan de korte zijde van de tafelloper gebruik je de zelfkant en aan de lange zijde maak je rafels.

Een tafelloper maken in een aantal stappen

Stel je wilt een tafelloper maken van zo’n 50 centimeter breed. Dan koop je nét wat meer dan een halve meter van Josephine, Luz of Deauville. Dit zijn drie soorten zwaar kanvasdoek met verschillende streepdessins en ieder verkrijgbaar in een beperkt aantal kleuren. Het is een 100% katoenen doek met dikke draden en onregelmatigheden, waardoor de stof een ambachtelijke uitstraling heeft.

 

Tafelloper maken

 

Stappenplan voor het maken van een tafelloper

Onze kanvasstoffen zijn 150 centimeter breed en als je onze methode volgt, is je tafelloper dan ook 150 centimeter lang. De strepen volgen de korte zijde, niet de lange zijde! De breedte bepaal je helemaal zelf.

Benodigdheden:

  • Schaar
  • Scherpe pincet

Stap 1: knip de juiste lengte af

De eerste stap is het doek zo recht mogelijk af te knippen, dus over de volle breedte moet je precies één draad volgen bij het knippen. Dat vergt wat concentratie, maar is zeker te doen. Dit doe je aan beide lange zijden.

Stap 2: bepaal jouw ontwerp

De volgende stap is om de buitenste lange draad eruit te trekken. Met de eerste draad is dat gemakkelijk. De tweede draad gaat ook nog prima, maar de derde draad blijft al af en toe hangen, maar lukt ook nog wel. Vanaf de vierde draad heb je echt een pincet met een scherpe punt nodig. Je moet de draad dan steeds stukje voor stukje lostrekken. Hoeveel draden je uiteindelijk wilt lostrekken wordt bepaald door de gewenste lengte van de rafels.

En klaar is je tafelloper!

Zo maak je in een paar makkelijke stappen je eigen tafelloper. Als je wilt kun je op dezelfde manier placemats maken met rafels als je dit mooi vindt. Als je op tijd begint met dit project kun je op deze manier unieke tafellopers maken voor jezelf of om cadeau te doen. Een mooi idee om cadeau te doen tijdens de feestdagen! Nog niet klaar met knutselen? Dan kun je een een bijpassend tafelkleed maken met één van onze tafelkleden stoffen!

 

Tafelloper maken